Lite om invandring och bostadspriser - VemBudar

2017-05-22 19:32:52 Admin

Lite om invandring och bostadspriser

Invandring har ju varit, och är, en het potatis inom svensk politik och även vanligt svenskt liv eller vad man ska säga. Inget man pratar särskilt mycket om och man får allt passa sig för att säga något negativt! Nåväl, säger varken bu eller bä om invandringens effekter på Sverige generellt, men tänkte ändå lista de saker rörande invandring som jag tror potentiellt sett pressar bostadspriser uppåt.

1. Nyanlända får ibland förtur i bostadsköer. Detta innebär ju isf att det för vissa "köpstarka invånare" blir svårt att få ett hyreskontrakt och man har inte så mycket annat val än att köpa. Dvs större efterfrågan på köpebostad->högre priser.

2. Kommuner köper bostadsrätter och ibland även villor för att hyra ut till nyanlända. Ja, kommunerna kanske säger att man inte är med i budgivningar som sticker iväg, och att man inte köper jätteattraktiva objekt. Men skattefinansierade bostadsköp, i den mån de förekommer, borde ändå ha en hyffsad effekt på bostadspriserna någonstans i bostadspyramiden.

3. Svensson i gemen vill inte bo nära mångkultur. (Not In My BackYard - NIMBY). Här tror jag faktiskt sorgligt nog vi har största orsaken till att just invandring eventuellt skulle kunna pressa bostadspriser uppåt. De mest köpstarka individerna vill helt enkelt bo där de har så många andra, likasinnade som möjligt. Där ingår inte nyanlända från diverse ställen runt om i världen. Så, sådana områden är oftast ens inte aktuella för de mest förmögna. Dock ska man ha klart för sig att sk utanförskapsområden som Bergsjön, Rinkeby, Husby osv också sett enorma prisökningar på bostadsrätter...

4. Ett långskott är att det finns en, låt oss kalla det asylindustri där dels många vanliga Svenssons har arbete, där det dels också dykt upp allehanda "entreprenörer" som tagit del av svenska skattepengar. Kanske har det genom asylindustrin skapats mer jobb, mer fasta anställningar och således också mer individer som har möjlighet att lånefinansiera sitt boende. I och med asylindustrin blir det ju också en befolkningsökning som knyter an till punkt 1-3.

Så, det var de fyra punkterna jag kunde komma på i dagsläget. Man skulle kunna sammanfatta invandringens effekter i två ord: ökad bostadsbrist. Tycker dock inte det är heltäckande och valde därför att dela upp det lite. Sammantaget så tror jag inte att invandring har så stor effekt på bostadspriserna, utan tror ändå det är den frikostiga och billiga kreditgivningen (läs minusräntan) som mest lett till de enorma prisökningar vi sett sen ungefär finanskrisen. Vi får se vad mer vi kommer fram till här i bloggen.

Kommentarer:


Ny Kommentar